EEN PUP SOCIALISEREN & HABITUEREN

Een goede socialisatie van je pup kan het verschil maken tussen een aangename familiehond die overal mee naar toe kan en niet weg moet wanneer er bezoek komt of de hond die in bepaalde situaties reageert met angst of agressie. Beter voorkomen dan genezen is de boodschap!

EEN PUP SOCIALISEREN & HABITUEREN

Een goede socialisatie van je pup kan het verschil maken tussen een aangename familiehond die overal mee naar toe kan en niet weg moet wanneer er bezoek komt of de hond die in bepaalde situaties reageert met angst of agressie. Beter voorkomen dan genezen is de boodschap! 

Als je jouw pup bij de fokker ophaalt, is deze ongeveer 7 à 8 weken oud. Zijn de eerste levensweken goed verlopen, is je pup nieuwsgierig, ondernemend en kent hij nauwelijks angst. Om ervoor te zorgen dat hij dit de rest van zijn leven blijft, is een goede socialisatie noodzakelijk. Het is daarom belangrijk om je nieuwe pup overal mee naar toe te nemen en hem met zoveel mogelijk verschillende situaties te laten kennismaken. Als een pup bepaalde situaties niet gezien heeft als hij jong is, zal het moeilijk zijn om hem er later nog aan te laten wennen. Denk ook niet dat je na die eerste twaalf weken klaar bent! Onze pup komt in de 2de socialisatiefase en leert wat angst is. Hij zal op onbekende dingen terughoudender reageren, maar ook op bekende dingen kan hij met angst reageren. Door hem ook dan nog overal mee naar toe te nemen, zal hij echter leren dat het allemaal wel meevalt en zal onze jonge pup opgroeien tot een zeker hondje. 

Hoe zorg je nu voor een goede socialisatie?                          

Let bij het introduceren van nieuwe dingen steeds goed op je pup. Misschien vindt hij het verschrikkelijk om doodgeknuffeld te worden door andere mensen. Je wil natuurlijk niet dat hij nu slechte ervaringen op doet. Het is verstandig om je pup zelf te laten bepalen op welke afstand hij zich veilig voelt. Kruipt hij erg tegen je been aan, gaat het staartje omlaag of begint hij zelfs te trillen, maak dan je afstand tot hetgeen je pup eng vindt groter. Een leuke manier om kinderen in contact te laten komen met je pup is door hen een snoepje aan je pup te laten geven. Zo voorkom je overmatig knuffelen en krijgt je pup meteen een goed gevoel bij kinderen. 

Mijn geheugensteuntje – de socialisatielijst

Waar moet je aan denken? Het is misschien handig om gebruik te maken van een socialisatielijst opdat je ook niets vergeet. Socialisatie is tot op zekere hoogte persoonlijk. Zo vinden sommige mensen het bijvoorbeeld belangrijk dat een hond ook mee kan op de bus en vinden andere mensen dit totaal niet belangrijk. Onthoud wel dat het beter is om je pup teveel te leren dan te weinig. Misschien maak je op dit ogenblik geen gebruik van de trein, maar mogelijk  kan dit in de toekomst veranderen. Afhankelijk van het ras kan een gezonde hond zo’n 12 jaar of meer worden, dus je hebt meer dan genoeg tijd om te genieten van al de moeite die je er nu in steekt. De standaard dingen waar eigenlijk iedere hond mee gesocialiseerd zou moeten worden zijn: andere mensen, andere honden, andere dieren, verschillende geluiden, diverse plaatsen, verkeer, … 

Andere mensen                                                                                            

Denk bij vreemde mensen aan mensen van alle leeftijden; kinderen bewegen en spreken anders dan volwassenen. Oude mensen bewegen ook weer heel anders. Mensen met een geestelijke of fysieke beperking kunnen ook anders overkomen op een pup. Let op verschillende soorten kleding. In de zomer zullen bijvoorbeeld niet zoveel mensen een muts en sjaal dragen, maar ooit wordt het winter. Ook andere accessoires mogen niet vergeten worden, zoals de kinderwagen, rolschaatsen of een skateboard. En vergeet tenslotte mensen met een andere huidskleur niet!

Diverse geluiden

Geluiden kunnen gedeeltelijk aangeleerd worden met behulp van speciale cd’s voor honden. Begin met een laag volume en draai het langzaam omhoog. Zet de cd alleen aan als je tijd hebt en speel met je pup terwijl de cd speelt. Oefen ook niet altijd in dezelfde kamer, zet bijvoorbeeld de radio ook eens in de tuin. Door je pup veel mee naar buiten te nemen, hoort hij ook daar van alles. 

Verschillende plaatsen

Je pup zal snel aan jullie huis wennen, maar hoe meer plaatsen je pup ziet, hoe flexibeler hij wordt. Het is goed om mensen thuis uit te nodigen zodat je pup eraan went dat dat normaal is. Ga ook eens bij andere mensen op bezoek . Zo went je pup aan de geuren van andere huizen en leert hij zich ook daar veilig te voelen. 

Er zijn winkels waar pups welkom zijn en anders is er voor de deur van een supermarkt ook vaak veel te beleven. De markt is erg druk, dus sleep je pup niet meteen mee naar het midden. Kies een plaatsje waar het rustig is en laat je pup wennen aan al de drukte die gepaard gaat met een marktdag. Neem hem behalve naar het park ook eens mee naar het bos en het strand. Dat zijn meteen mooie locaties om een cafeetje in te gaan omdat je puppy dan al een beetje moe is. Veel kinderboerderijen vinden het prima als je je hondje mee neemt, vraag het wel even van te voren. Tenslotte zijn schoolpleinen ook een favoriete locatie om langs te lopen.

Andere honden                                                               

Tijdens de puppycursus komt jouw pup natuurlijk in contact met andere pups. Dit is alvast een goed begin! Vaak zijn er echter mensen die het socialiseren van een pup aan andere honden iets té letterlijk nemen en hun pup vanaf dag 1 onmiddellijk laten spelen met andere honden. Er is echter een groot verschil tussen in contact brengen met én confronteren. De pup moet enerzijds de kans krijgen om te observeren en anderzijds om hun taal te onderhouden zonder dat hiervoor telkens fysiek contact moet zijn. Stel dat de hond bij elke fysiek contact met een andere hond negatieve ervaringen opdoet of de verliezende partij is binnen het spel, zal de ervaring die de pup opdoet niet direct positief zijn.  

Laat de pup niet aangelijnd met elkaar in contact komen. Veel te veel mensen gebruiken hun leiband om te communiceren met hun hond of gebruiken de lijn om de hond te verplichten contact te maken met andere honden. Op die manier heeft de hond zelf geen keuze en kan hij niet anders dan reageren wanneer er geen ruimte gelaten wordt om de hondentaal correct te gebruiken. Honden zijn van nature uit conflict vermijdende dieren, maar dan moet er natuurlijk geen beperking van de leiband zijn. 

Als je je pup/hond wil laten spelen met een andere pup/hond vraag je uiteraard altijd eerst aan de eigenaar van de andere hond of het kan en dan nog … Mensen hebben vaak moeite om een goed spel/contact tussen honden te interpreteren. Een hond die de hele tijd opgejaagd wordt door een andere hond zal de volgende keer mogelijk geen zin hebben in spel met een andere viervoeter. De andere hond daarentegen die de jagerspositie innam, zal dit naar alle waarschijnlijk bij een volgende gelegenheid maar al te graag herhalen. 

Socialiseren staat dus niet gelijk aan confronteren. Wat voor de ene hond een leuke ervaring is, kan mogelijk voor de andere hond negatief zijn. 

Het is de hond zelf die aangeeft wat kan en wat niet en het is aan ons om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt voor onze pup . 


Veel plezier met het socialiseren & habitueren van je pup!