Mijn hond graaft putten

Overweeg je om een advertentie te plaatsen met als titel: 'hond te huur voor graafwerken'? Lees dan even onderstaand artikel!

Tijdens de zomer laten we onze hond vaker in de tuin spelen. Soms kan dit jammer genoeg ook voor grote ergernissen zorgen bij de baasjes. Als je hond de tuin verandert in de Vlaamse Ardennen waar eender welk heuvellandschap bij verbleekt, kan ik me voorstellen dat heel wat baasjes purper uitslaan.

Als onze hond gedrag vertoont om onze aandacht te krijgen, kunnen we perfect gebruik maken van de theorie: goed gedrag belonen we en ‘slecht’ gedrag negeren we. In het geval van ‘graven’ gaat deze stelling natuurlijk niet op; tenzij de hond doorheeft dat jij op de uitkijk staat te wachten om te reageren (lees: aandacht te geven) wanneer de graafwerken starten.

WAAROM?

In eerste instantie moet je proberen te achterhalen waarom de hond graaft. Graven is voor de hond een natuurlijk gedrag. Ze kunnen graven om hun knabbelbotjes of speeltjes te begraven. Graven kan ook deel uitmaken van een nestinstinct; met name als je hond drachtig is. Ze kunnen ook een gat graven als het té warm is omdat op die manier koude aarde blootgelegd wordt. Als je viervoeter aan het graven is onder een hek of aan de poort probeert hij mogelijk wel te ontsnappen uit de tuin. Heel wat honden graven uit verveling of vinden graven een leuke manier om overtollige energie kwijt te spelen. Sommige rassen hebben een erfelijke aanleg om te graven. Terriërs bijvoorbeeld zijn beruchte gravers. En dan hebben we zoals reeds aangehaald natuurlijk ook de honden die geleerd hebben dat graven aandacht oplevert. 

WAT KAN JE DOEN?

Wanneer je er achter bent waarom je hond graaft, wordt het al eenvoudiger om er iets aan te doen.

Als je hond graaft uit verveling of om overtollige energie kwijt te spelen, zal je hieraan tegemoet moeten komen. Maak langere en/of frequentere wandelingen, las extra speeltijd in, zorg voor een goed evenwicht tussen mentale uitdagingen (gehoorzaamheidstraining/braintraining spelletjes/…) en lichamelijke uitdaging. Geef de hond eventueel in je tuin een plaats waar hij wel mag graven. Zorg ervoor dat de hond – op de plaats die jij voorzien hebt om te graven – een fijn speeltje of lekker botje terugvindt.

Graaft je hond zich een weg naar de buurhond, de kippen, de konijnen of de mesthoop, zorg je ervoor dat hij ervaart dat het onmogelijk is om zich een weg onder de omheining door te graven. Maak gebruik van betonnen boordplaten, graaf draad in, zet de draad vast met haken of geef je hond een ander stuk om te lopen in de tuin dat niet grenst aan bovengenoemde.

Leer je hond een commando aan zoals bijvoorbeeld ‘stop’. ‘Stop’ betekent dan ophouden met het gedrag waarmee je bezig bent. Belangrijk is wel dat het woordje ‘stop’ betekent dat er op een andere plaats iets lekkerder of leuker is.

Maak geen gebruik van correcties die ervoor zorgen dat je hond pijn of schrik krijgt of waardoor hij zich geïntimideerd kan voelen.