Donder en bliksem

De voorbije dagen trokken er enkele felle onweders over ons Belgenlandje. Sommige honden zullen hier zeker met angst op gereageerd hebben. Trouwens honden die schrik hebben voor onweer, hebben vaak ook angst voor vuurwerk.


Heb jij een hond met angst voor donder & bliksem?

Er bestaan heel wat stappenplannen om honden, die angstig of fobisch reageren op onweer en/of vuurwerk, terug te leren, er niet op te reageren of om er beter mee te kunnen omgaan.
In zo’n geval neem je best even contact met me op.

Onderstaande tips zullen honden die terughoudend of gevoelig reageren, alvast helpen om er beter mee om te gaan.
• Verplicht je hond NOOIT om mee naar buiten te gaan wanneer het dondert & bliksemt. Zowel honden als mensen kunnen niet leren wanneer ze angst hebben.
• Laat een angstige hond NOOIT alleen wanneer er onweer voorspeld wordt. Honden met extreme angst kunnen zó panikeren dat ze zullen proberen te ontsnappen met mogelijke verwondingen tot gevolg.
• Leer stress-signalen tijdig herkennen. Niet willen zitten/liggen, nerveus rondwandelen, geeuwen, kwijlen, hijgen, oppervlakkig ademhalen, … zijn tekenen van stress.
• Leer je hond een SAFE HAVEN aan. Een ‘safe haven’ kan een bench zijn of een ruimte waar de hond zich veilig voelt. Je hebt er de mogelijkheid om geluiden & lichtflitsen tegen te houden. Eventueel maak je gebruik van een Adaptil spray met natuurlijke feromonen.

Wat is een geruststellend feromoon ?
Een feromoon is een natuurlijke stof die door dieren wordt afgescheiden om soortgenoten een boodschap te geven.  Het geruststellend feromoon wordt afgegeven door het melkgevende vrouwelijke zoogdier om haar nageslacht gerust te stellen en te kalmeren.  Geruststellend feromoon van de hond wordt afgescheiden door de moederhond vanaf 3 tot 5 dagen na de geboorte van de pups.  Het zorgt voor de binding van de pup aan diens moeder en brengt signalen van welzijn over.  De geruststellende eigenschappen van het hondenferomoon blijven ook werkzaam bij volwassen dieren.  Een feromonenbehandeling is een diervriendelijke oplossing voor gedragsproblemen veroorzaakt door angst en stress.

• Honden die slechts lichte ongerustheid vertonen bij het horen van onweer, kan je afleiden door hun favoriete spelletje te spelen of door hen naar snoepjes te laten zoeken. Eventueel zorg je voor een lekker knabbelbot of een opgevulde kong. Kauwen maakt serotonine (= gelukshormonen) vrij en daardoor wordt de hond rustiger.
• Let ook op je eigen gedrag! Gedraag jezelf zo normaal mogelijk. Als jij de rust kan bewaren, ziet de hond dat hij zich ook geen zorgen hoeft te maken.
• Ondersteun je angstige hond door hem bij je te laten liggen of zitten.
• Bij extreme angst kan je hond baat hebben aan medicatie, maar ga zeker niet zelf experimenteren. Enkel medicatie zonder een aangepaste training zal je hond in de toekomst ook niet leren om beter om te gaan met donder & bliksem. De juiste medicatie kan wel ondersteunend helpen bij de gedragstraining.

Voor meer info mag je me altijd contacteren.