De zomer is in het land

BIj warm weer vertoeven we allemaal graag buiten; ook onze viervoeters. De zomerse warmte kan echter ook gevaren met zich meebrengen en dit niet alleen voor ons, maar ook voor onze hond. Enkele tips & weetjes voor de hondeneigenaar.

Transpireren honden ook?
De hond transpireert niet zoals de mens. Warmte wordt afgevoerd via de tong door te hijgen en in mindere mate via de voetzolen. Bovendien hebben ze (afhankelijk van het ras) een dikke vacht die isolerend werkt. Ze hebben het dan ook snel te warm.

Hoe kan ik mijn hond laten afkoelen?
Zorg ervoor dat je hond te allen tijde voldoende drinkwater ter beschikking heeft. Hou er rekening mee dat door de hogere t° het drinkwater sneller gaat verdampen en dat onze hond ook meer gaat drinken. Daarom zorg je best voor een extra drinkbak met fris water.

Er zijn voor honden ook speciale koelmatjes of koelhalsbanden te verkrijgen. Deze zijn gevuld met een materiaal dat koud water kan opnemen en hierdoor de koelte lang kan vasthouden. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken wanneer je hond tijdens de warmte toch mee in de auto moet.
Let er wel op dat de hond niet op het materiaal kan kauwen; dus alleen gebruiken onder toezicht!

Sommige honden vinden het leuk om in de zon te liggen, maar je moet er op letten dat ze niet oververhit geraken of zelfs verbranden. Zorg voor koele, schaduwrijke plekjes.

Kan mijn hond ook verbranden?
Blote lichaamsdelen of dun behaarde plekken kunnen inderdaad verbranden! Denk daarbij aan roze neuzen, naakthonden, witte honden met een dunne vacht en lichte oren.
Maak gebruik van een zonnebrandcrème voor honden met hoge factor.

Laat je hond niet achter in de auto
We weten het allemaal al wel, maar toch is het nog steeds nodig om mensen op dit risico te wijzen!
Elk jaar opnieuw worden er meldingen gemaakt van honden die ternauwernood uit hete auto’s konden worden bevrijd. Men onderschat de snelheid waarmee de temperatuur in een (afgesloten) auto kan oplopen. Het hoeft buiten niet tropisch warm te zijn om de temperatuur in een auto in een mum van tijd tot tropische waarden te laten oplopen. Zelfs met een raam open of in de schaduw kan de temperatuur enorm stijgen! Even een boodschap doen, kan dan ook fatale gevolgen hebben.

                                                                                                          


Hoe herken ik een hitteshock bij mijn hond?
• Hijgen, kwijlen, braken, eventueel bloederige diarree
• De slijmvliezen worden grauw en bleekblauw
• De honden worden apathisch en reageren niet meer op normale prikkels
• De lichaamstemperatuur stijgt tot of gaat over de 40°C

Elke hond kan een hitteshock oplopen bij warm weer, maar de jonge honden, de oudere honden, de honden met overgewicht en de rassen met een kleine neus zijn hier het meest gevoelig voor.

Wat doe je best wanneer de hond oververhit geraakt?
• Breng je hond naar een koele, schaduwrijke plaats
• Laat koud water over de hond stromen tot de lichaamstemperatuur terug onder de 39,5°C gedaald is, maar let wel op ? las regelmatig tussenpauzes in!!!
• Heeft de hond het heel erg benauwd, breng je hem onmiddellijk naar de dierenarts.

Mag ik wel gaan wandelen in de zomer?
Als je hond van wandelen houdt en het gewoon is om te gaan wandelen, mag je dit zeker doen; alleen: pas je wandelingen aan! Plan je wandelingen aan het begin of helemaal aan het einde van de dag in. Las regelmatig een rustpauze in en neem voldoende water mee.

Asfalt en zand warmen in volle zon snel op en kunnen gloeiend heet worden.
Wij dragen schoenen en zijn er ons niet altijd bewust van hoe heet de ondergrond is waarop we lopen.
Als de ondergrond té heet is om je hand erop te leggen, dan is deze zeker niet geschikt om je hond erover te laten lopen. Leg je hand gedurende 7 seconden tegen het hete asfalt aan om te zien of het te heet is.


Bij directe zon, geen wind en lage luchtvochtigheid kan je uitgaan van onderstaande tabel.
  Buitentemperatuur: 25°C = temperatuur van het asfalt: 51,6°C
  Buitentemperatuur: 30°C = temperatuur van het asfalt: 57,2°C
  Buitentemperatuur: 30,5°C = temperatuur van het asfalt: 61,7°C

Zwemmen
Veel honden houden van water en een klein zwembadje is een ideale manier om af te koelen wanneer het té warm wordt. Sommige honden zijn bang voor water of willen alleen in laag water plonzen.
Verplicht ze dan ook niet om te gaan zwemmen.
Als de hond zelf beslist om te gaan zwemmen, moet je er wel voor zorgen dat dit gebeurt op een plaats waar de hond ook makkelijk terug uit het water kan. Een té steile oever kan uiteindelijk paniek veroorzaken. Informeer ook of het toegestaan is dat je er je hond laat zwemmen.
Laat de hond zeker niet in water gaan of drinken van water waar dode vissen of vogels liggen. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je hond ingeënt is tegen de ziekte van Weil (leptospirosis). Deze ziekte zorgt voor ernstige lever- en nierbeschadigingen en wordt vooral via stilstaand water verspreid.
Heeft je hond in een zwembad met chloor of zoutwater gezwommen, moet je steeds de chloor en het zout afspoelen.

Parasieten
In de zomer zijn er parasieten in overvloed. Controleer regelmatig de vacht van je hond en behandel de hond preventief tegen vlooien en teken.

Insectenbeten
Honden vinden bewegende insecten vaak onweerstaanbaar. Als je hond in zijn mond of keel wordt gestoken en je stelt vast dat hij hier allergisch op reageert, ga je best zo snel mogelijk naar je dierenarts!