Het socialiseren van een pup ten tijde van corona

Vind jij het proces van 'laten wennen aan' belangrijk of niet?

Een goede socialisatie van een pup kan het verschil maken tussen een aangename familiehond die overal mee naar toe kan en niet weg moet wanneer er bezoek komt of de hond die in bepaalde situaties reageert met angst of agressie. Beter voorkomen dan genezen is de boodschap! 

‘Socialiseren & habitueren’; 2 werkwoorden die zwaar onderschat worden!

Nochtans belangrijk genoeg om er zelfs een fase in het leven van een hond naar te vernoemen. En toch vinden sommige mensen het niet nodig om er voldoende aandacht aan te schenken. De impact van een gebrekkige gewenning mag echter niet onderschat worden. Vaak is het resultaat dat de hond later angstig, agressief of onvoorspelbaar gedrag gaat vertonen en jammer genoeg leggen mensen dan niet meer de link met een gebrekkige socialisatie.

De socialisatiefase situeert zich in het leven van een hond tijdens de 4de levensweek en de 6de levensmaand. 

Aangezien de socialisatiefase al vanaf de 4de levensweek begint, schuilt hierin ook al het antwoord waarom het beter is om een pup bij een betrouwbare fokker te kopen!

Tijdens deze periode is het van groot belang dat we onze pups méér dan de kans geven om te laten wennen aan.  Nu ten tijde van corona niet altijd even makkelijk natuurlijk. Bezoek ontvangen, kan nu even niet, maar misschien kan je je huisgenoten wel motiveren voor een verkleedpartij.  In onze thuisomgeving kunnen we de pup alvast laten wennen aan vreemde voorwerpen en hun geluiden. Denk daarbij aan de stofzuiger, de haardroger, het wasmachine & de droogkast, het boormachine, de bladblazer, ...

Buitenshuis is wandelen gelukkig ook toegestaan en tijdens deze wandelingen kruisen we ook heel wat mensen en andere dieren. Probeer ervoor te zorgen dat de ervaringen die de pup opdoet, positieve ervaringen zijn. Op deze manier legt de pup positieve associaties en leert de pup dat onze grote wereld zo slecht nog niet is. 

Elke pup heeft het recht om uit te groeien tot een zelfverzekerde, sociale en stabiele hond. Daarom de wijze woorden 'bezint eer ge begint'. Kan je voldoende tijd vrijmaken om je pup de kans te geven om te laten wennen aan? Een pup kopen, thuis neerzeten, aan zijn lot overlaten en maar kijken wat er van komt, kan natuurlijk niet. Het zal je veel tijd en energie kosten om uiteindelijk die hond te krijgen die zowel voor jou als ook voor je omgeving een plezier is om mee om te gaan. 

Ik wens je in ieder geval veel succes en plezier met het socialiseren van je pup!