Winterwonderland

Eindelijk sneeuw ...

Het is vandaag 1 februari en intussen werden we deze winter toch al een paar keer getrakteerd op een wit sneeuwtapijt. De ene werd al iets beter bedeeld dan de andere. Winterwonderland is super leuk voor onze honden, maar best hou je als hondeneigenaar toch rekening met een aantal zaken.

Een klein overzicht:

Wanneer heeft onze hond het te koud?

Hoe kleiner het dier, hoe sneller het zijn lichaamswarmte verliest. Heeft de hond een lange of korte vacht? Een ondervacht of niet? Is de hond het gewoon om buiten te zijn of ligt jouw viervoeter vaker langs de kachel in zijn mand of met zijn rug tegen de verwarming? Allemaal vragen die mee zullen bepalen of jouw hond wel bestand is tegen de koude. Daarom beter té voorzichtig dan een onderkoelde hond denk ik dan.

Symptomen van onderkoeling zijn niet altijd makkelijk herkenbaar. Jouw hond kan rillen, maar dat is niet noodzakelijk. Als je naar het gedrag van je hond kijkt, kan je zien dat ze apathischer reageren.

Een hond die té lang op een koude, natte ondergrond gelegen heeft, wrijf je best zo snel mogelijk droog. Neem de temperatuur. Is deze lager dan 37°C raadpleeg je best zo snel mogelijk je dierenarts. Ligt het iets hoger wikkel je de hond in een deken. Na een uurtje of 2 zou hij terug opgeknapt moeten zijn. Wist je dat de normale lichaamstemperatuur van een hond rond de 38,4°C ligt?

En wat met wandelen als het ijzelt of sneeuwt?

Controleer in ieder geval eerst de voetzooltjes. Eventueel kan je deze invetten met wat ouderwetse vaseline. Controleer tijdens en na de wandeling of er zich geen ijs- of sneeuwklontjes tussen de haren en tussen de tenen gevormd hebben. Het zout op de wegen, kan aan de onbeschermde voetzooltjes en dun behaarde lichaamsdelen een allergische reactie uitlokken. Spoel daarom na elke wandeling de pootjes, de buik en de liesstreek met lauw water af en wrijf voorzichtig droog.

Mag mijn hond sneeuw eten?

Voor jonge honden is de eerste sneeuw vaak één groot feest. Ze hollen door de losse sneeuw en happen in de witte vlokken. Sommige honden gaan ook echt sneeuw eten. Sneeuw kan echter de maagwand irriteren en een maagontsteking tot gevolg hebben. Wees dus alert!

Ik wens jullie in ieder geval veel plezier en geniet van al het moois dat de winter te bieden heef!