Verlatingsangst

Mijn hond is extreem onrustig als ik niet thuis ben. Mijn hond blaft, jankt, piept de hele tijd. Mijn hond vernielt de huisraad. Mijn hond probeert te ontsnappen. Mijn hond plast in huis als ik er niet ben. Allemaal mogelijke gedragingen die kunnen duiden op verlatingsangst.

Problematisch gedrag ten gevolge van ANGST, optredend bij (virtuele) afwezigheid van de eigenaar.

Om te kunnen spreken van verlatingsangst moet er een té sterke binding zijn met de eigenaar.

Verlatingsangst kan zowel mentaal als fysiek een zware belasting zijn voor je hond. Dus best wel rede genoeg om er iets aan te doen!

Vaak wordt verlatingsangst verward met verveling omdat de hond in beide gevallen, in afwezigheid van de eigenaar huis & tuin kan slopen.

Het wezenlijke verschil zit hem echter in de motivatie; waarom vernielt de hond mijn spullen? Waarom graaft hij gaten, huilt of blaft hij voortdurend, enz. ?

Belangrijk dus dat de juiste diagnose gesteld wordt, want een hond met verlatingsangst kan je niet helpen met bezigheidstherapie en een hond die last heeft van verveling, kan je niet helpen door hem te leren alleen zijn.

Tijdens een gedragsconsult gaan we kijken wat de hond allemaal doet in afwezigheid van de eigenaar. Mogelijk probeert hij zelfs het vertrek van de eigenaar al te verhinderen? Bij het terug thuiskomen, volgt vaak een lange, overenthousiaste begroeting en wordt de eigenaar de hele tijd door de hond geschaduwd.  We proberen de hond te filmen zodat we het gedrag van de hond goed kunnen analyseren. De hond die eerst rustig een slaapje gaat doen en na verloop van tijd gaat graven, dingen stukbijten, … om de tijd te doden, is zich waarschijnlijk aan het amuseren om de tijd om te krijgen.

Het doel moet zijn de hond te leren dat de wereld niet vergaat wanneer hij eens even alleen thuis moet blijven en dat hij liefst 'hebben & houden' van de eigenaar intact laat.

Heb je een hond met verlatingsangst of twijfel je of het überhaubt verlatingsangst is. Laat je begeleiden, want hier is heus wel iets aan te doen!