BLAFFIS

Eén van de eigenschappen van onze hond is 'blaffen'! Als hij blaft om ons te verwittigen dat er een inbreker aan de deur staat, vinden wij het allemaal prima. Van zodra wij echter niet kunnen vaststellen waarom hij blaft, vinden wij het al snel storend gedrag.

Blaffen is communiceren.

De hond blaft omdat hij opgewonden is, omdat hij blij is, om uit te dagen, om te spelen, omdat hij angstig is, ...

De zintuigen van onze hond zijn anders ontwikkeld. Ze horen, zien en ruiken heel anders en beter dan wij mensen. Al de auditieve prikkels, visuele prikkels en geurprikkels komen op een andere manier en veel sneller bij de hond binnen. Zeggen dat er geen reden is om te blaffen, klopt dan vaak ook niet. 

Wil jij een oplossing voor het blaffen van je hond? Probeer dan in eerste instantie te achterhalen WAAROM jouw hond blaft. 

Blaft hij omdat hij angstig is, omdat hij een knal gehoord heeft? Ga dan eerst aan de slag met hem te laten wennen aan knallende geluiden. Als hij geleerd heeft dat hij niet hoeft te reageren op knallende geluiden, kan hij in de toekomst die auditieve prikkel alvast links laten liggen. 

Blaft de hond omdat hij jou wil aanporren om het speeltje te nemen en met hem te spelen en heb jij dit in het verleden ook gedaan? Dan zal je jouw hond eerst moeten leren dat jou een opdracht geven, geen succes meer zal opleveren. 

Vaak proberen mensen het blaffen op te lossen door de hond te corrigeren. Maar heb jij er al eens bij stilgestaan dat als jij op je hond roept, dat jij aan het meeblaffen bent? 

Een fysieke straf kan agressie uitlokken en zal ook alleen maar werken als je in de buurt bent en jouw hond schrik heeft voor een mogelijke herhaling van de fysieke straf. 

Leer hem liever dat het hem meer oplevert als hij stil is! Negeren en aandacht geven op het juiste moment zorgen sneller voor succes bij het ombuigen van dit - in onze ogen - vervelende probleemgedrag.