Zindelijkheidstraining voor je pup

Pups die bij de moeder vandaan komen, zijn vaak wel nestzindelijk. Zij zullen hun behoefte niet in hun nest of in hun mand/bench doen, maar van zodra zij daarbuiten zijn, ontlasten ze zich waar het hun uitkomt. Ze zijn dus eigenlijk wel zindelijk, maar nog niet op de juiste plaats!

Hoe kunnen wij hun dit aanleren? 

Een jonge hond heeft redelijk voorspelbare tijden waarop hij ‘moet’. Deze momenten zijn veelal:

Na het eten

Na het drinken

Na het slapen

Na het spelen

Vlak voordat ze een dutje gaan doen

Het is dus belangrijk je pup op die momenten goed in de gaten te houden en hem dan ook de kans te geven zijn behoefte op de juiste plaats te doen. Wil jij een vaste plasplaats? Dan breng je de pup zelf naar steeds hetzelfde plaatsje zodat de pup kan beseffen dat het de bedoeling is dat hij daar zijn behoeften doet. Zorg er wel voor dat deze plaats rustig gelegen is en dat er weinig afleiding is. 

Stel je vast dat je pup buiten bovengenoemde momenten erg aan het snuffelen is of rondjes gaat draaien, wil dit zeggen dat ze hun behoefte moeten doen. Als het een keertje mislukt dan helpt boos worden zeker niet. Als de pup hier al iets van leert is het wel dat het niet veilig is om ‘iets’ te doen in jouw aanwezigheid. Dit moet je nu juist zien te voorkomen, want je pup moet zich natuurlijk altijd fijn & veilig voelen in jouw buurt. 


Gedrag dat beloond wordt, zal graag herhaald worden. Ook bij deze training moet je er dus voor zorgen dat er zoveel mogelijk successen geboekt worden zodat er flink wat te belonen valt. De hond zal zo het gewenste gedrag snel herkennen en herhalen. Gelukkige toevalligheden worden daarom ook altijd beloond!


De buiten plas routine

Als je de pup mee naar buiten hebt genomen omdat het weer tijd is of omdat hij aangaf te moeten, is het handig om meteen duidelijk te zijn over de gewenste’ toiletgewoonten’. Stel je hebt de gewoonte om je pup altijd eerst te laten spelen en neem je hem zodra hij zich ontlast heeft onmiddellijk mee naar binnen, dan kan je hem mogelijk aanleren om zijn behoefte zo lang mogelijk op te houden zodat hij lekker buiten kan spelen. Beter is het om een tijdje naar buiten te gaan met je pupje aan de lijn, zonder te spelen. 

Doet hij zijn behoefte binnen deze tijd, dan kan je hem een voedselbeloning geven en dan los laten of er kort even mee spelen of een klein wandelingetje maken. Heeft de pup echter na een tijdje nog niets gedaan, neem je hem gewoon weer mee naar binnen (zonder te belonen/te spelen/te wandelen) en probeer je het een korte tijd later nogmaals. De pup zal snel doorhebben dat hij beter snel zijn behoefte doet, want dan volgt er steevast iets leuks. 


Een klein ongelukje is snel gebeurd

En gaat het dan toch een keertje mis is dat helemaal niet zo erg. Zo lang jij hier maar op een goede manier op reageert. Schenk er geen aandacht aan als de puppy binnen plast, negeer het volkomen. Vriendelijk praten kan belonend aanvoelen voor de pup en boos worden kan een averechts effect hebben. Neem je pup even mee naar buiten om te checken of hij alles gedaan heeft en zet hem daarna ergens waar hij niet bij zijn ongelukje kan komen. Ruim het vervolgens zelf goed op. Let op dat je een schoonmaakmiddel gebruikt dat echt alle geurtjes verwijdert (Dettol/Urine Off). De hondenneus is veel sterker ontwikkeld dan de onze, dus als wij het fris vinden ruiken wil dat niets zeggen. Zodra ergens een urinegeurtje achterblijft, wordt de pup als het ware de volgende keer uitgenodigd om op die plaats nog een keer te plassen. 


Heb geduld! Een pup moet niet alleen leren waar hij zijn behoefte moet doen, maar moet ook leren om controle over de blaas te krijgen. 


 Tijdens onze theorieles komen we uitgebreid op het thema zindelijkheidstraining terug!