In de zetel of niet?

Veel mensen worstelen met de vraag of het wel ok is dat hun hond in de zetel ligt? De ene persoon vindt het leuk; de andere heeft het liever niet.

Wanneer ik 's avonds na het lesgeven binnenkom, plof ik graag nog even in de zetel. Nog kort een moment van ontspanning voor het slapen gaan. Samen met Patrick nog even lekker knuffelen met onze viervoeters Oefke & Tanana, want ja, hier mogen de honden in de zetel. 

Ben ik dan niet bang dat ik dominante honden krijg, wordt wel eens gevraagd? 

Neen hoor, je hoeft heus niet bang te zijn dat je een dominante hond krijgt, wanneer deze samen met jou lekker in de zetel ligt. Dat de dominantietheorieën al even achterhaald zijn, weten we intussen al langer. Een hond de toegang tot de zetel ontzeggen, kan mogelijk in een trainingsprogramma opgenomen worden, maar dit kadert dan meestal in een totaalpakket van afspraken. 

Toch begrijp ik maar al te goed dat niet iedereen ermee opgezet is wanneer de hond te pas en te onpas in de zetel gaat liggen. Honden maken immers geen onderscheid tussen 'propere' en 'vuile' poten. 

Daarom wacht ik altijd even tot onze honden wat ouder zijn, alvorens ze in de zetel mogen. 

Hier in de hondenschool leren we de honden eerst de commando's 'op' en 'af'. Ik vind het best wel belangrijk dat ik onze honden op commando weer uit de zetel krijg. 

Het betere (?) sleur- en trekwerk zou er namelijk wel eens voor kunnen zorgen dat menige hond zijn tanden ontbloot of een grommetje geeft wanneer hij hardhandig uit de zetel gezet wordt. 

Klinkt allemaal makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.


Hoe ga ik zelf te werk?

Zoals hierboven al aangehaald, leren we eerst de commando's 'op' en 'af' aan. 

Intussen krijgen onze honden in de buurt van onze zetel een eigen, comfortabele plaats om te liggen. Wij hebben voor onze honden orthopedische kussens waar ze heel graag gebruik van maken. Enerzijds omdat ze lekker liggen, maar anderzijds ook omdat daar de voertjes ruimschoots uitgedeeld worden. Liggen ze elders, negeer ik het en liggen ze op de kussens volgt steevast een lekkere beloning. Op die manier associëren ze de kussens met 'snoepkussens'. :-) Train dit zolang tot je er zeker van bent dat de honden deze ligplaatsen graag en veel gebruiken. 

Misschien kan je ook gebruik maken van een dekentje in de zetel. Ligt het dekentje in de zetel mag de hond in de zetel. Geen dekentje in de zetel betekent dan ook dat de hond op dat ogenblik niet in de zetel mag. 

Zo lang de honden niet in de zetel mogen, barricadeer ik de zetel met de stoelen van de eetkamer. Op die manier voorkom ik ook dat ze op een onbewaakt moment toch in de zetel kruipen.  (Beter voorkomen dan genezen!) 

Vaak zien we ook dat Oefke & Tanana het leuk vinden om kort even bij ons in de zetel te liggen, maar lang duurt dat niet. Meestal vinden ze het té warm en zijn de kussens hun favoriete ligplaatsen. 

Sommige honden liggen graag in de zetel omdat ze dan naar buiten kunnen kijken en de omgeving in de gaten kunnen houden. Een leuke dagtaak die zorgt voor een gevoel van controle en veiligheid voor sommige honden. 

Wat is de favoriete ligplaats van jouw hond?