Wennen aan de auto

Gaat jouw hond voor de eerste keer mee met de auto?

Voor sommige honden is de rit van de fokker naar het huis van de nieuwe puppyeigenaar de eerste kennismaking met de auto en de daarbij horende autorit. Voor de meeste pups een heel spannende ervaring, want ze verhuizen letterlijk naar een nieuwe thuis en moeten alles waarmee ze tot dan vertrouwd waren, achterlaten.


Ook al heb je niet de intentie om je hond later mee naar het andere einde van de wereld te nemen; toch zal hij al vaker eens mee in de auto moeten. Misschien daarom best om op voorhand even na te denken over hoe je ervoor kan zorgen dat je hond niet meteen rechtsomkeer maakt als hij doorheeft dat hij mee in de auto moet. 


Laat je hond wennen aan de auto!

In eerste instantie mag je hond de rem niet optrekken wanneer jullie in de buurt van de stilstaande auto rondstappen. Mocht dat toch het geval zijn, is dat alvast je eerste oefening. Leer je hond dat er niets aan de hand is wanneer jullie in de buurt van de auto rondstappen. Veel mensen zullen proberen om de hond te verplichten/te lokken om toch maar zo snel mogelijk richting het voertuig te gaan. Wil je echter dat jouw hond leert dat er daadwerkelijk niets mis is met dat grote ding, moet je het nodige geduld opbrengen en alles op het tempo van de hond laten gebeuren.

In- en uitstappen:

Ga je de hond zelf in en uit de auto tillen? Dan mag het voor jouw hond geen probleem zijn om opgepakt te worden. Ik hoor hier in de hondenschool mensen toch al wel eens zeggen dat de hond het niet zo leuk vindt om opgetild te worden. Oefening nummer 2 – optillen van de hond.

Lukt optillen niet; slechte rug, té grote hond, … dan kan je jouw hond ook leren lopen over een loopplank.

Oefening nummer 3 – het aanleren van de loopplank.

Waar zit de hond in de auto?

Ga je gebruik maken van een autogordel? Gaat de hond in de bench? Ook dit leer je best aan nog vóór we effectief gaan rondrijden.

Oefening nummer 4 – laat je hond wennen aan het vastgeklikt zitten met de autogordel – leer je hond de bench.

Zijn we klaar om te vertrekken?

 Als bovenstaande stappen vlotjes lukken, zijn we klaar voor onze 1ste echte autorit. Geen verre afstanden, maar even kort door de eigen straat; terug uit de auto en dan gaan we iets leuks doen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ná elke korte autorit, iets leuks met de hond gedaan wordt. Als de auto alleen gebruikt wordt om bijvoorbeeld naar de dierenarts te gaan en de hond zou deze bezoekjes als minder leuk ervaren, maakt de hond de koppeling tussen auto en dierenarts en zal hij zeker en vast proberen om bij een volgende gelegenheid de autorit te voorkomen.

 Lukken kleine afstanden goed, gaan we de duur van de autorit verlengen.

 Door je hond de tijd te geven om te wennen aan de autorit en te leren dat het fijn is om samen met het baasje mee te gaan, zou het uiteindelijk geen probleem meer mogen zijn om samen langere autoritten te maken en kan je hond overal mee naar toe.

 Deze tekst is bedoeld voor honden die nog moeten kennismaken met de auto. Heb je een hond met angst voor auto’s/autoritten/ziek worden in de auto/… zal bovenstaande mogelijk niet voldoende zijn om het probleem op te lossen.